Twój Ogród

  • Start
  • Podstawy
    • Nawożenie organiczne
    • Nawożenie mineralne
    • Ustalanie zmianowania
    • Znaczenie dobrego materiału siewnego
  • Odmiany
  • Uprawa
  • Pielęgnacja
  • Zastosowanie
    • Warzywa korzeniowe
    • Warzywa kapustne
    • Warzywa cebulowe
Home  /  Podstawy  /  Nawożenie organiczne

Nawożenie organiczne

Stanisław Marzec 11, 2016 Podstawy Zostaw komentarz

Składniki pokarmowe takie jak azot, potas, fosfor i wapń dostarcza się roślinom w nawozach organicznych (obornik, gnojówka, komposty, nawozy zielone) i mineralnych.

Nowoczesne zasady nawożenia warzyw polegają na stosowa­niu nawozów z uwzględnieniem chemicznej analizy gleby. Producent, który chce stosować najwłaściwsze dawki nawozów mineralnych, musi pobrać z każdego pola próbki gleby i przesłać je do stacji chemiczno-rolniczej lub do laboratorium, podając gatunek rośliny, którą będzie uprawiał na tym polu. Stacje chemiczno-rolnicze lub laboratoria istnieją przy niektórych spół­dzielniach ogrodniczych lub w miastach wojewódzkich.

Na podstawie przeprowadzonej analizy gleby stacja chemicz­no-rolnicza zaleca producentowi stosowanie odpowiednich dawek nawozowych. Dla poszczególnych gatunków roślin orientacyjne dawki nawozów podawane są w kilogramach czystego składnika na hektar.

Podstawowym nawozem organicznym jest obornik. Wywie­ziony na pole musi być natychmiast rozrzucony i przyorany. Na glebach lekkich przyoruje się go głębiej, na zwięzłych i mało przewiewnych — płycej. Najlepiej jest przyorać obornik jesienią. Jeżeli gospodarstwo nie dysponuje dostateczną ilością obor­nika, to pod warzywa wczesne wywozi się go na jesieni, a pod warzywa późne — na wiosnę, z tym zastrzeżeniem, że musi on być dobrze rozłożony.

Pole należy nawozić obornikiem co 2—3 lata. W pierwszym roku działanie jego jest najsilniejsze. Rośliny w tym czasie wy­zyskują trzecią część lub połowę składników pokarmowych w nim zawartych. Zależy to jednak od gleby i przebiegu warun­ków atmosferycznych. Nawożone obornikiem muszą być przede wszystkim warzywa płytko korzeniące się, jak: cebula, por, ogó­rek czy seler. Dawki obornika na hektar są różne, średnio wy­noszą od 200 do 400 q. W 400 q obornika wywozimy, więc w pole 200 kg azotu, 240 kg potasu i 100 kg fosforu. Składniki te nie są całkowicie dostępne dla roślin. Dawki obornika muszą być uzupełniane nawozami mineralnymi. Obornik można również zastąpić kompostami. Poprawiają one właściwości strukturalne gleby, czynią ją gruzełkowatą i przewiewną, zapobiegając przy tym jej zaskorupieniu. Ponadto zwiększają zdolność zatrzymywania składników odżywczych dostarczanych w postaci nawozów mineralnych. Komposty dostarczają przeciętnie około 0,35% azotu, 0,2% fosforu i 0,15% potasu. Najbardziej wartościowe są komposty jednoroczne: na hektar wystarczy dawka 200 q. Kom­posty kilkuletnie stosuje się w zwiększonej dawce — 300— 400 q/ha.

kompostownik

Kompost przygotowuje się z łętów ziemniaczanych, pomido­rowych, resztek słomy, łodyg słonecznika, odpadków kuchennych, szlamu z rowów itp. z dodatkiem obornika. Zamiast obornika można również dać torf. Kompostuje się go z gnojówką. Kom­post w pryzmie musi być stale wilgotny, aby poszczególne jego składniki szybciej się rozkładały.

Ostatnio znajdują się w sprzedaży gotowe komposty torfowo- fekaliowe i mieszanki torfowo-mineralne. Skład takiej mieszanki jest następujący: 94% torfu, 2% wody amoniakalnej, 2% super- fosfatu i 2% soli potasowej.

Komposty najczęściej stosuje się na wiosnę. Miesza się je

z wierzchnią warstwą gleby przez zastosowanie kultywatora nie przez przyoranie.

Kompost jest szczególnie cenny dla warzyw płytko się korze­niących i o krótkim okresie wzrostu. Do takich roślin należą: cebula, ogórek, sałata, rzodkiewka i szpinak.

Next Article

Kim jestem

Stanisław
Stanisław

Od 34 lat zajmuje się dużym ogrodem i sadem. W blogu opisuję całą wiedzę i doświadczenie jakie zdobyłem podczas lat pielęgnowania i zajmowania się warzywami i owocami. Dodatkowo informacje tu zawarte są wsparte wiedzą z książek, jakie towarzyszyły mi podczas lat uprawiania ziemi.

Related Posts

  • Znaczenie dobrego materiału siewnego

    Maj 25, 2016
  • Ustalanie zmianowania

    Maj 25, 2016
  • Nawożenie mineralne

    Marzec 12, 2016

Leave a Reply

Anuluj pisanie odpowiedzi

Hydraulik

wrocław hydraulik

Partnerski serwis firmy hydraulicznej.

Archiwum

  • Styczeń 2017
  • Lipiec 2016
  • Czerwiec 2016
  • Maj 2016
  • Marzec 2016

Kategorie

  • Cebulowate
  • Kapustne
  • Korzeniowe
  • Liściowe
  • Podstawy
  • Zdrowe warzywa