Twój Ogród

  • Start
  • Podstawy
    • Nawożenie organiczne
    • Nawożenie mineralne
    • Ustalanie zmianowania
    • Znaczenie dobrego materiału siewnego
  • Odmiany
  • Uprawa
  • Pielęgnacja
  • Zastosowanie
    • Warzywa korzeniowe
    • Warzywa kapustne
    • Warzywa cebulowe
Home  /  Kapustne  /  Wartość odżywcza warzyw kapustnych i ich zastosowanie

Wartość odżywcza warzyw kapustnych i ich zastosowanie

Stanisław Czerwiec 11, 2016 Kapustne Zostaw komentarz

Do warzyw kapustnych, należących do rodziny krzyżowych, zalicza się:

  • kapustę głowiastą białą,
  • kapustę głowiastą czerwoną,
  • kapustę głowiastą włoską,
  • brukselskę,
  • kalafiory,
  • kalarepę,
  • brokuł,
  • jarmuż.

Wartość odżywcza kapustnych jest duża. Są one źródłem witamin B1, B2, C, prowitaminy A, oraz soli potasu, wapnia i fosforu, błonnika. Jako ciekawostkę warto podać, że kapusta brukselska zawiera cztery razy więcej, witaminy C niż głowiasta. Warzywa kapustne stanowią produkt spożywany w ciągu całego roku w postaci surowej, gotowanej, kwaszonej i mrożonej.

Rośliny kapustne — z wyjątkiem kalafiorów i brokułów — są dwuletnie. Po skiełkowaniu nasion na powierzchnię ziemi wydostają się liścienie o kształcie sercowatym, następnie wyrastają liście okrągłe, zielone, z woskowym nalotem.

Liście kapusty włoskiej, zależnie od odmiany, są mniej lub bardziej pofałdowane, z pęcherzykowatymi wzdęciami o zabarwieniu jasnozielonym lub ciemnozielonym. W pierwszym roku wegetacji na wierzchołku łodygi wytwarza się duży pąk szczytowy, zwany potocznie główką; w drugim zaś roku wegetacji wyrastają pędy nadziemne, które kwitną i wydają nasiona. Po wytworzeniu nasion rośliny giną.

W pierwszym roku uprawy kapusta brukselska daje grubą łodygę o wysokości 60—80 cm, zależnie od odmiany. Z kątów liści wyrastają główki wielkości orzecha włoskiego, zwinięte jak u kapusty białej. Po przezimowaniu w następnym roku główki wyrastają w pędy kwiatowe, które wydają nasiona.

Kalafior jest rośliną jednoroczną. W początkowym okresie wzrostu tworzy rozetkę liściową; wzrost pędu w górę zostaje zahamowany i tworzy się róża. Róża powstaje ze skróconych, silnie zgrubiałych pędów kwiatowych. Jest ona jadalną częścią kalafiora. Róża wykształca się w ciągu 10—16 dni. Jeżeli po tym okresie nie zostanie ścięta, zaczyna się rozpadać i niektóre z pędów wydłużają się, wykształcając kwiaty.

Kapustne mają palowy system korzeniowy. Przy przesadzaniu ulega on uszkodzeniu, co powoduje rozrastanie się korzeni bocznych, które sięgają głęboko w ziemię.

Tagi: brokuł, brukselka, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta czerwona, kapusta głowiasta biała, kapusta włoska, składniki mineralne, wartości odżywcze, witaminy, wykorzystanie, wykorzystanie w kuchni polskiej, zastosowanie
Previous Article
Next Article

Kim jestem

Stanisław
Stanisław

Od 34 lat zajmuje się dużym ogrodem i sadem. W blogu opisuję całą wiedzę i doświadczenie jakie zdobyłem podczas lat pielęgnowania i zajmowania się warzywami i owocami. Dodatkowo informacje tu zawarte są wsparte wiedzą z książek, jakie towarzyszyły mi podczas lat uprawiania ziemi.

Related Posts

  • Pielęgnacja warzyw kapustnych

    Lipiec 5, 2016

Leave a Reply

Anuluj pisanie odpowiedzi

Hydraulik

wrocław hydraulik

Partnerski serwis firmy hydraulicznej.

Archiwum

  • Styczeń 2017
  • Lipiec 2016
  • Czerwiec 2016
  • Maj 2016
  • Marzec 2016

Kategorie

  • Cebulowate
  • Kapustne
  • Korzeniowe
  • Liściowe
  • Podstawy
  • Zdrowe warzywa